Salam semua, semua dah ready nak beraya ke belum? Hehe.

Dalam erti kata lain, ini adalah entry yang membimbing  anda sekeluarga tentang cara cara membuat bom asap :D
Selalu bila raya je kita dengar orang putus macam macam sebab mercun,kali ni kita main bom asap je. Takde nak putus ape2 sebab yang keluar hanya asap :P
Ok,firstly sediakan bahan bahan yang diperlukan.
1 bahan asas
Kita ada ;
  • penimbang
  • soda bicarbonate
  • beberapa batang pensel terpakai
  • Potassium Nitrate (KNO3)
  • Kuali/Periuk
  • Sudu tuk menggaul
  • Dapur yang mempunyai gas =.=
Sebelum mula, sila pastikan bahawa ibu bapa anda sudah tidur sebelum melakukannya bagi kanak kanak dibawah 15 tahun. Kami  tidak bertanggungjawab diatas apa apa kejadian yang berlaku. Do at your own risk.K jngan dok salahkan org pulak

__________________________
Apparatus
__________________________
2 penimbang
Penimbang kuih.
Kita akan menggunakan penimbang ni untuk menentukan nisbah dan berat bahan bancuhan kita nanti.
3 soda bicarbonate
Soda bicarbonate.
Boleh didapati di kedai runcit atau kedai kuih.
4 pensel
Beberapa batang pensel terpakai.
Boleh didapati di dalam almari,di bawah katil atau di dalam kotak pensel
Diperlukan bagi membuat lubang di akhir experiment. :D
5 Kno3 potassium nitrate
POTASSIUM NITRATE (KNO3)
Bahan yang penting + merbahaya dalam aktiviti kita kali ni. Flameable.
Boleh didapati di kedai bunga,nursery dan sebagainya,commonly known as fertiliser.
Jangan pi beli baja taik ayam pulak,cakap la nak baja potassium nitrate.
Juga boleh dibeli online melalui forum terkenal Lowyat atau SabakAgro.
Beli hari ini semalam sampai :up:
6 gula
Gula Pasir
Boleh didapati di kedai wak,haji dan lingam.
__________________________
Procedure
__________________________
7 timbang gula
Timbang gula.
Formula ; Nisbah
Potassium Nitrate : Gula├é  70:30
Pandai pandai la buat calculation sendiri,jika guna gula 30 gram,guna potassium nitrate 70 gram.
Dalam experimen kali ni,gua guna
70 gram potassium nitrate,30 gram gula
.
.
8 panaskan
Panaskan kuali.
Sementara panaskan tu get ready dengan gula dan potassium nitrate yang telah ditimbang mengikut nisbah.
.
.
9 masukkan gula
Tuang gula kedalam kuali yang dah dipanaskan.
Gaul secara perlahan lahan,kalau boleh gunakan api yang kecil bagi mengelak gula daripada hangus.
Percayalah,bau gula hangus lagi menyakitkan hati dari bau taik.
.
.
11 kacau gula
Kacau kacau kacau kacau kacau kacau gula tuh.
Kacau sampai color dia naik macam color minyak.
.
.
12 tuang kno3
Bila gula dah start cair,masukkan Potassium Nitrate yang telah ditimbang tadi.
Gaul sehingga sebati
.
.
13 gaul sebati
Gaul gaul gaul gaul gaul gaul gaul lagi sehingga color dia jadi macam lumpur
.
.
14 color bertukar
Di tahap ni,kena berjaga jaga dengan kadar api + kadar gaulan bagi mengelakkan gula hangus.
Dah sebati lumpur ni,tuang soda bicarbonate dalam tu.
.
.
16 gaul sehingga sebati
Gaul campuran.
Pastikan campuran soda + potassium nitrate + gula ni betul betul sebati. Jangan sampai hangit.
Jika nak asap bercolor,tambahkan serbuk pewarna selepas tambah soda.
Lepas sebati, ambil bekas kosong untuk dijadikan bekas bom asap. Dalam experment ni,gua reuse bekas soda bicarbonate.
Lepas dah mampatkan campuran tersebut ke dalam bekas,ambil pensel dan cucuk di tengah tengah bekas tu,dah biarkan bom asap tempatan tu selama 1 jam.
.
.
17 final produk
Inilah rupa akhir bom asap yang dibiarkan sejuk selama 1 jam. Selepas 1 jam,tarik keluar pensel tu perlahan lahan. Satu bulatan akan terbentuk kat dalam bekas tu,masukkan bunga api kedalam bulatan tersebut dan mampatkan dengan tisu. Balut bekas bom asap tersebut dengan cellotape yang tebal,tinggalkan sedikit lubang di bahagian atas untuk bunga api.
Fungsi bunga api dalam ni adalah sebagai peledak,bakar bunga api tu dan lari. Asap akan mengepul ngepul keluar.
Tips ;
Guna api kecik.
Sediakan bekas yang mencukupi untuk bom asap,biar bekas lebih takpe.
Sentiasa gaul campuran
Seeloknya buat bom asap dengan tidak mengenakan baju,sebab takut bau gula akan melekat di baju.
Jangan terlebih soda bicarbonate, dalam 50 gram dah memadai.
Precaution ;
JANGAN SESEKALI BAKAR POTASSIUM NITRATE SECARA LANGSUNG!
Potassium dan Potassium Nitrate adalah 2 benda yang JAUH BEZA! Be careful!
Sila basuh periuk dan sudu sebersih bersihnya selepas digunakan.
Tamat lah sudah kelas kita pada hari ni. Kalau ada benda benda mengarut lagi akan gua ajar.
Semoga Hari Raya kita semuanya meriah meriah belaka!
Akhir kata,
Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin Kepada Semua Yang Mengenali Diri Ini Tak Kira Di Alam Maya Mahupun Nyata


Click this picture to open video